Danes, 25. 11. 2020, je po spletu potekala slovesnost pod okriljem Urada RS za mladino (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šprt), na kateri smo taborniki prejeli državno priznanje za izvedbo projekta Taborniška ropotarnica v letošnjem letu.

Ropotarnica je, kot mnogi že veste, projekt, ki je nastal spomladi z namenom podpore taborništvu na daljavo. Bistvo Ropotarnice je, da smo taborništvo pripeljali domov, kot je na slovesnosti povedala Eva Bolha, načelnica Zveze tabornikov Slovenije. Gre namreč za spletno zbirko idej taborniških aktivnosti za otroke in mlade.

Ko smo sredi marca 2020 izvedeli, da se zapirajo izobraževalne ustanove, smo želeli tabornikom vseeno ponuditi določene vsebine na daljavo. Ideja o Ropotarnici je nastala v ekipi prostovoljcev Mestne zveze tabornikov Ljubljana (Barbara Butara, Petja Kos, Pina Maja Bulc, Jaka Progar in Urban Lečnik Spaić), kmalu pa se je razširila na nacionalni nivo. Do danes je bila Ropotarnica obiskana že več kot 10.000-krat, na njej pa še vedno najdemo čez 140 različnih prispevkov.

Ropotarnica je projekt, ki dokazuje, kaj se lahko v relativno kratkem času doseže, če skupaj stopimo taborniški prostovoljci z odlično idejo, motivacijo in voljo. Z Ropotarnico smo in še vedno skrbimo, da taborniški duh tudi v času, ko aktivnosti ne moremo izvajati v živo, ne zamira in da čas preživljamo #domapotaborniško.

Ropotarnica je danes še vedno dostopna na taborniški spletni strani. Nanjo sicer ne dodajamo vsebin z istim tempom kot lansko leto, pač pa usmerjamo pozornost tudi na interno podporo prostovoljcem v okviru projekta: Taborništvo na daljavo.

Taborniki smo sicer v času druge epidemije aktivni tudi na širšem področju. Lokalna taborniška društva, rodovi, s svojimi prostovoljci bodisi prispevajo k ekipam Civilne zaščite bodisi podpirajo lokalno skupnost z različnimi dobrodelnimi projekti. V Zvezi tabornikov Slovenije pa sicer deluje kar 136 članov v različnih enotah, ki so aktivni pripadniki sil za zaščito in reševanje. Enota MOBSTAC je denimo spomladi postavila mobilno bolnišnico.

Kljub neugodni situaciji taborniki sledimo svojim vrednotam in se s svojimi aktivnostmi, čeprav na daljavo, trudimo ustvarjati boljši svet okrog sebe. Hvaležni smo, da je naš trud s strani družbe priznan, denimo s priznanjem, ki smo ga prejeli danes – hkrati pa vemo, da bo volja naših prostovoljcev ostajala tako trdna še v prihodnje.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci