Poljski skavti so prejeli evropsko priznanje za prispevek k miru in trajnostnemu razvoju

Vse od izbruha epidemije koronavirusa smo taborniki in skavti po vsej Evropi priskočili na pomoč v svojih lokalnih skupnostih in se trudili ublažiti posledice epidemije.

 

Od nasilja do družbene neenakosti, taborniki in smo se res trudili čimbolj naslavljati tudi cilje trajnostnega razvoja (sustainable development goals – SDG). Pred kratkim smo za ta namen presegli 2 milijardi oddelanih prostovoljskih ur na svetovni ravni.

 

Krysia, poljska skavtinja je prejela nagrado za solidarnost (European Civil Solidarity Prize) Evropskega ekonomsko-socialnega odbora, za svojo kampanjo proti nasilju v družini.

Krysio so pretresla poročila o rastočem družinskem nasilju med epidemijo, zato je vzpostavila lažno spletno stran, ki so jo lahko žrtve nasilja, ki so ujete doma, uporabile za pomoč

Celotno zgodbo lahko preberete na spletni strani BBC (v angleščini). 

Hrvaški, luksemburški in portugalski skavti so prejeli nagrado “Državljani Evrope 2020”

Hrvaške, luksemburške in portugalske tabornike in skavte je Evropski parlament nagradil za njihove izredne dosežke na področju širjenja evropskih vrednot in izobraževanja aktivnih državljanov. Zgodbo o hrvaški akciji pogozdovanja lahko preberete tu. Za akcije, ki so jih izvedli v Luksemburgu, kliknite sem, za več informacij o delu Portugalcev pa sem (vsi članki v angleščini).  

Inspiracija za mnoge na dan ustanovitelja

Taborniki in skavti po svetu praznujemo 22. februarja vsako leto dan ustanovitelja. Letošnje praznovanje nam je ponudilo priložnost, da nas navdihnejo štirje neverjetni projekti, ki so prejeli nagrado “Scout of the world”. Nagrajenci (Ammar, Elizabeth, Konstantinos in Marine) so s svojimi projekti pomagali osvetliti pomembno vlogo skavtskega gibanja pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja (SDG). Preberite več tu (v angleščini).  

Taborniki in skavti širom sveta prispevali 2 milijardi ur družbeno koristnega dela za mir in trajnostni razvoj

Taborniki in skavti smo na globalni ravni dosegli 2 milijardi ur družbeno koristnega dela za dosego ciljev trajnostnega razvoja. Ta mejnik ne bi bil nikoli dosežen brez miljonov prostovoljcev v več kot 170 državah, ki so delali na raznolikih projektih v svojih skupnostih in se na ta način trudili izboljšati svet okrog sebe.

 

V prispevku so mnogokrat omenjeni cilji trajnostnega razvoja. Če te zanima več o vlogi skavtskega gibanja pri njihovem doseganju, je več napisanega tukaj.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci