Danes zjutraj smo taborniki sodelovali v oddaji Svetovalni servis na Radio prvi. V imenu Zveze tabornikov Slovenije sta se z novinarko Darjo Pograjc pogovarjala naša mlada prostovoljca Neža Marija Slosar in Urban Lečnik Spaić.Pojasnila sta, kdo smo taborniki, kako smo organizirani, kako smo povezani v mednarodnem okolju in še marsikaj, seveda tudi to, zakaj je taborništvo odlična popotnica otrokom in mladim.

Oddajo lahko v celoti poslušate na spletni strani radia, povzemamo pa Nežino pojasnilo, zakaj ima taborništvo tako pomembno mesto in je pravzaprav šola za življenje: "Taborništvo je šola za življenje, ker lahko taborniki v varnem okolju lahko preizkusimo vse, kar nas kasneje čaka v življenju. Pomembno je ravno to varno okolje: lahko zafrkneš, dovoljeno ti je narediti napako. Lahko ugotiviš, kaj je bilo - in potem ko se s tako situacijo srečaš že stotič v življenju, ti je situacija poznan, počutiš se udobno. In lahko jo spelješ, lažje premaguješ izzive, s katerimi se recimo nekateri drugi morda soočijo kasneje, kot je recimo prepir v skupini in usklajevanje interesov."
Dotaknili so se tudi samozavesti in samostojnosti ter vlogi le-teh med odraščanjem. Urban je pojasnil, da: "Komunikacijske veščine so povezane s samozavestjo. Taborniki recimo moramo kot prostovoljci urediti za aktivnosti vse, od prevoza do rezervacije prostora, poklicati državne inštitucije ... In to počnemo res že od mladih let, tako da izgubimo tudi strah, vešči smo komunikacijskih orodij. In zato si samostojen in bolj samozavesten, ko komuniciraš z drugimi. Ključno pa je, da imamo podporo odraslih - čeprav smo mladinska organizacija, pri določenih aktivnostih seveda potrebujemo pomoč odraslih."
Vsebino oddaje povzemamo iz zvočnega zapisa.

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci