Naj začnem s priznanjem. Začetek zgodbe 60 litrov za 60 let se ni pričel v moji glavi, lahko pa rečem, da zelo blizu. Sem ena izmed tabornic, ki ima za partnerja še bolj zagnanega tabornika. V letu, ko smo člani RPG Šoštanj praznovali 60. obletnico  neprekinjenega delovanja, je pri nas doma kar naprej tekla beseda o taborniških akcijah. Kaj bomo pripravili za najmlajše, pa malo starejše, kakšna bo proslava in tako naprej. Nekaj pa je manjkalo. Taborniki smo del lokalne skupnosti in zato smo nekaj želeli nameniti tudi njej. Sama sem zaposlena v Enoti intenzivne nege in terapije novorojencev, kjer se velikokrat srečam tudi s transfuzijami. Nekega dne me je fascinirala pozitivna reakcija otroka na samo 15 mililitrov krvnega pripravka. Kar nisem mogla verjeti kakšno moč za borbo za življenje je dobil. Čeprav poznam pozitivne učinke omenjenega zdravljenja, je takrat bilo videti, kot da bi ob tem dobil še nekaj več, neko pozitivno energijo. Ko sem partnerju omenila kakšen občutek sem imela ob dogodku, je takoj vedel, kaj moramo narediti. Organizirati krvodajalsko akcijo.

 

Taborniki na akciji 60 litrov za 60 let

Ker nas v rodu večina še ni imela osebne izkušnje s krvodajalstvom, smo potrebne informacije pričeli iskati na večih naslovih. Prisluhnili so nam na Rdečem križu Slovenije, kjer so tabornike zaradi svojih načel takoj prepoznali kot primerne partnerje v prostovoljskem krvodajalstu. Povezali so nas z Zavodom za transfuzijsko medicino Ljubljana, ki so kljub ambiciozno zastavljenim ciljem, zbrati vsaj 60 litrov krvi, bili pripravljeni sodelovati in z nami izpeljati akcijo. Posvetili smo se predvsem promociji in ozaveščanju skupnosti o pozitivnem pomenu krvodajalstva in pripravi prostorov. Naš taborniški dom v vili Lučka smo za en dan spremenili v pravo odvzemno mesto s taborniškim pridihom. Pozabili nismo niti na obvezno malico, za katero je poskrbela naša taborna kuharica. Na dan 7. 6. 2019 je v okviru krvodajalske akcije v Šoštanju  potekalo tudi praznovanje slovenskega in mednarodnega dne krvodajalcev. V ta namen smo pripravili še krajši kulturni program, ki smo ga začinili kot znamo le taborniki, s kitaro, pesmijo in ognjem. Soorganizatorji smo bili pozitivno presenečeni nad odzivom, saj nam je uspelo privabiti krvodajalce tudi izven Šaleške doline. Pridružili so se nam številni predstavniki ostalih prostovoljnih organizacij, starši naših članov, nekdanji člani društva in ostali posamezniki. Na koncu dneva smo se lahko zahvalili kar 127 krvodajalcem, ki so skupno darovali 63,5 litra krvi. Pogum za prvo darovanje je zbralo 25 novih krvodajalcev, za katere pa verjamem in upam, da ne zadnjič.

Fotografija s pravkar zaključene akcije 70 litrov za 70 let ZTS

Med njimi sem bila tudi sama. Kljub strahu pred  neznano reakcijo telesa po odvzemu se je vse izteklo brez težav. Edina sprememba, ki sem jo občutila, je bil pozitiven občutek, da sem nekomu pomagala in mu morda rešila življenje. Strah pred krvodajalstvom je izginil in zavezala sem se, da se bom pričela redno udeleževati akcij. Žal sem mojo namero po dveh darovanjih zaradi mojega zdravstvenega stanja morala opustiti. Vesela sem, da me je organizacija krvodajalske akcije leta 2019 spodbudila stopiti izven svoje cone ugodja. Le tako sem imela priložnost doživeti to izkušnjo, ki je sicer morda nikoli ne bi. Na tem mestu bi pozvala vse, ki še dvomijo ali pa zbirajo pogum za prvo darovanje krvi, naj to naredijo, saj je pravi tabornik pripravljen pomagati.

 –  Vesna Zidarn

Taborniki smo v okviru praznovanja 70. obletnice ZTS na predlog Rodu pusti grad Šoštanj organizirali krvodajalsko akcijo 70 litrov za 70 let ZTS. V začetku julija smo tako s krvodajalskimi akcijami po celotni Sloveniji uspešno zbrali 72,5 l krvi. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da smo dosegli to številko.

Več o uspešni akciji si lahko preberete tudi v tem prispevku.

 


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci