S 16. marcem 2020 je svoja vrata zaprla večina izobraževalnih ustanov po Sloveniji, kar pomeni, da tako otroci kot mladi ostajajo doma. Ker želimo taborniki kljub začasnemu prenehanju izvajanja taborniških aktivnosti v živo ohraniti stik s svojimi člani ter z idejami pomagati tudi ostalim mladim, smo na pobudo skupine angažiranih prostovoljcev zagnali projekt Ropotarnica, da bomo lahko vsi #domapotaborniško.

Ropotarnica je nova podstran na spletni strani taborniki.si, kjer vsak dan objavljamo nove taborniško obarvane podvige za otroke in mlade ter ideje, kaj lahko počnejo. Tokrat se osredotočamo na to, kar lahko otroci in mladostniki počnejo sami ali z družino doma in v naravi, kasneje bomo dodali tudi bolj družabne aktivnosti. Ker si ne želimo prikovati otrok in mladih za ekrane, vsak dan objavimo paket dnevnih dogodivščin, ki nato zaživijo izven digitalnega sveta. Vedno je mogoče dostopati do vseh že objavljenih vsebin, ki se nabirajo na strani.

Vsebine so deljene glede na starost otrok, posebna kategorija so predlogi za družine, pri katerih lahko sodelujejo tudi mlajši otroci. Otrokom tako vsak dan ponudimo za približno uro (bolj ali manj) taborniških aktivnosti na dan. Podvigi pokrivajo različna vsebinska področja, od petja, bivanja v naravi, prve pomoči do duhovnosti ter družinsko naravnanih vsebin, kot so kuhanje, dobra dela in še kaj. Vsebine za srednješolce so namenjene spoznavanju samega sebe in mentalnemu razvoju. Vsak teden poteka še tedenski izziv, kjer spodbujamo spletno interakcijo z otroki in mladimi. Posebna kategorija so še koristne povezave, kjer zbiramo vsebine psihologov in pedagogov v zvezi s trenutno perečimi temami, ter povezave na vsebine, ki jih pripravljajo druga društva in podjetja.

Taborniška ropotarnica je namenjena vsem tabornikom, pa tudi vsem otrokom, ki niso taborniki, in njihovim staršem. V prvih 24 urah po objavi je spletna stran zabeležila kar 4000 obiskov, objave na družbenih omrežjih pa kažejo, da je javnost hitro dobro sprejela naš projekt in se zagnano lotila podvigov. Veseli smo, da v časih osamitve še vedno lahko sledimo svojim načelom in spodbujamo vedoželjnost, skrb za okolje, iznajdljivost ter učenje skozi igro in pustolovščino.

Veseli bomo fotografij in videov vseh, ki opravljate dnevne podvige. Pošljite nam jih na ropotarnica@taborniki.si, označite nas na Facebooku in Instagramu! #ostanitezdravi


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci