Tedenski izziv (18.-24. januar)

Zimske vragolije

Hladni zimski dnevi so odlična priložnost za zimske vragolije na snegu. Ta tedenski izziv te torej vabi, da vsak dan za urico ali dve združiš zabavno s koristnim in se razgibaš na snegu. 

 

Najprej se moraš ustrezno obleči. Predlagamo ti več slojev oblačil, saj ti bo tako bolj toplo. Obvezno obleči spodnjo majico, majico z dolgimi rokavi in jopico. V primeru, da imaš debelejšo bundo, lahko oblečeš tanjšo jopico, sicer ti predlagamo debelejšo. Izberi hlače, ki ne premočijo. Najboljše so kar hlače za smučanje ali druge športne hlače. Predlagamo, da tudi pod hlače oblečeš smučarsko perilo, pajkice ali kaj podobnega.

 

Obuj debelejše nogavice (lahko tudi dvojne) in nepremočljive čevlje. V primeru, da ti bo sneg ali samo vlaga prišla v čevlje, te bo začelo zebsti v noge in nato po celem telesu. Zaradi premraženosti je lahko tvoje zabave kaj hitro konec. 

 

Na koncu ne pozabi na kapo, šal in rokavice in že si pripravljen, pripravljena na zimsko zabavo!

Predlagamo, da s seboj vzameš termovko s toplim, malo sladkanim čajem. V primeru, da se boš med aktivnostmi na snegu utrudil, utrudila, se lahko s toplim čajem pogreješ, sladki čaj pa ti da dodatno energijo.

 

Nato moraš najti svoj košček narave z dovolj snega. Za večino zimskih vragolij je že dovolj, če je snega za palec. Ko najdeš svoj košček snežne narave, lahko počneš ogromno stvari. Spodaj je le nekaj idej.

Kaj lahko počnem na snegu?

Izdelaj iglu

V primeru, da najdeš velik kup snega, lahko izdelaš iglu. V sneg nariši krog, kako velik iglu želiš narediti, nato pa prični iz snega izdelovati stene. Na koncu narediš Še strop.

 

Pomembno je, da so stene igluja trdne, da se ta ne poruši. Ne pozabi na vhod.

Sankaj se

Sankanje je vedno zabavno, ne glede na to, ali uporabimo sanke, bob, plastično žlico, napihljiv obroč ali kaj podobnega. Preizkusi vse, kar imaš doma, in preveri, s katerim se pelješ najhitreje. Kateri pa te nese najdlje?

Izdelaj angela

Če ti uspe najti del “nepohojenega” snega, naredi angela ali kakšen drug vzorec v sneg. Uleži se na hrbet in mahaj z rokami in nogami, kolikor moreš. Ko vstaneš, pazi, da ne uničiš podobe.

Drsaj

V primeru, da imaš v bližini doma drsališče, se lahko odpraviš drsat. Nikakor ne drsaj na površinah, ki temu niso namenjene. Drsanje po zaledenelem jezeru je lahko zelo nevarno, zato se nikar ne odpravi tja.

Naredi snežni grad

Iz snega lahko izdelaš celoten grad. To je lahko grad za lutke ali celo takšen večji, kot je spodaj na sliki. Možnosti je neskončno.

Želim ti veliko veselja ob zimskih vragolijah! Naj se zabava prične!

Za starše

Tudi vi ste vabljeni, da se s svojim otrokom ali mladostnikom pridružite pri zimskih vragolijah. Mlajše otroke opozorite, da se primerno oblečejo, in jim pri tem po potrebi tudi pomagajte. Sicer pa predlagamo, da otroke prepustite njihovi ustvarjalnosti in igrivosti 🙂 

Viri:


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci