Najbrž se vsi že zelo dobro zavedamo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo. Ker te spremembe med prvimi začutijo čebele in ostali opraševalci, so se na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) odločili narediti odločnejši korak in prevzeti pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov. Čebelarji že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami, letos pa se jim bomo pri projektu pridružili tudi taborniki!

Zakaj sajenje medovitih rastlin?

»Dan sajenja medovitih rastlin« je prvi tovrsten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem, da se do leta 2030 posadijo 3 milijarde dreves in bo hkrati močno prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope.

Cilji projekta pa je tudi povečati medovitost Slovenije in na ta način poskrbeti za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje – kar 70% pridelane hrane na svetu pa je odvisne od opraševalcev.

Kako bo izgledal dogodek?

Medovite rastline bomo skupaj s čebelarji sadili na različnih površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, pa tudi na javnih površinah – v parkih in drugod. S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vir hrane za njihov razvoj.

Kdaj in kje bomo sadili medovite rastline?

Rezerviraj si zadnjo soboto v marcu – dogodek se bo odvijal 26. marca 2022 na spodnjih lokacijah.

Lokacije

Kako bomo sodelovali taborniki?

Taborniki vabimo rodove, da se akciji pridružite v sklopu vodovih, družinskih, klubskih ali rodovih izletov! Pripravljamo pa tudi predloge programskih aktivnosti in nagradno igro za sodelujoče.

Več informacij

Novice v zvezi z aktivnostmi ob Dnevu sajenja medovitih rastlin bodo na voljo ob koncu februarja. Več informacij pa lahko dobite tudi prek načelnika Komisije za program Mihe Rebola na miha.rebol@taborniki.si.