Bi prespali v pravem taborniškem šotoru? Znate zanetiti ogenj? Veste, kako se lahko orientirate v naravi?

Vse to in še marsikaj smo strnili v program za aktivni konec tedna, pripravljen posebej za družine: letos taborniki prvič zato organiziramo Družinski robinzonski vikend.

Res je, taborniki smo mojstri preživetja v naravi, v vseh okoliščinah. A ta vikend ne bomo šli v nobene skrajnosti, saj smo ga zasnovali z mislijo tudi na tiste, ki boste z nami prvič preživeli noč v šotoru. Ne bo nas veliko, zato se bomo lahko prilagodili vsem. In za tiste bolj drzne ali izkušene bomo po željah dodali še kakšen izziv več. 

Družinski vikend bodo vodili izkušeni taborniki pod okriljem Mateja Kelemena, ki je specialist bivanja v naravi – več o tem, kaj to je in tudi o njem si lahko preberete tukaj.

Komu je namenjen Družinski robinzonski vikend?

Pripravljen je z mislijo na družine oziroma, natančneje, program je za starše in otroke.

En starš z dvema, dva starša z enim, trije otroci z enim staršem … tukaj omejitev ni, dokler niso otroci ali odrasli sami.

Zaradi varnosti pa smo se odločili, da morajo za udeležbo otroci stari vsaj 9 let ali več (oziroma da so zaključili 4. razred osnovne šole).

Kaj bomo počeli?

Podaljšan vikend bomo preživeli po taborniško, v šotorih in v bližnji oklici – jasa, na kateri bomo taborili, je namreč obdana z gozdom, obenem pa od nje vodi prijetna pešpot do Bohinjskega jezera.

Čisto vsega, kar smo pripravili, vam seveda ne bomo povedali vnaprej, da ohranimo kakšno presenečenje, na kratko pa povemo, da vas čaka:

 • pridobitev osnovnih taborniški znanj,
 • učenje vezave osnovnih vozlov,
 • izkušnja netenja ognja in kuhanje na njem (in, ja, to bomo počeli vsak dan, tudi kakšno ribo in taborniški kruh bomo spekli, kuhali v kotličku in še kaj),
 • spoznali bomo osnove uporabe in tudi med sprehodom po naravi sami nabirali nekaj užitnih rastlin,
 • seznanili se bomo z varno uporaba noža (tudi za otroke, seveda bo varnost na prvem mestu),
 • odrasli se boste naučili ustrezne uporabe sekire in ročne žage (lokarice),
 • postavili bomo bivake iz šotork in zavetja iz cerad,
 • naučili se bomo tudi, kaj storiti, če se izgubimo – pri tem bomo postavili tudi improvizirane zasilne bivake (ja, brez šotork),
 • lotili se bomo osnov orientacije in razbijanja mitov (od maha na severu do tega, ali imajo drevesa resv eč vej na jugu),
 • naučili se bomo še filtracije in zbiranje vode in
 • se preizkusili v streljanju z lokom in zračno puško (tudi tukaj bo Matej ves čas skrbel za varnost).

Poleg tega bomo preživeli nekja časa ob in na vodi, od kopanja do veslanja in še kaj se bo našlo, a se bomo o tem dogovorili z udeleženci sproti.

Družine bomo v šotore in v času aktivnosti razporedili tako, da ostanete skupaj, saj je čar tega Družinskega robinzonskega vikenda prav skupna dogodivščina in nepozabna izkušnja bivanja v naravi. 

Kje bomo bivali?

Družinski robinzonski vikend se bo zgodil na našem tabornem prostoru Laški Rovt, ki je postavljen v osrčje Julijskih Alp. Velik travnik, obdan z gozdovi, je od Bohinjskega jezera in centra Bohinja oddaljen le 1200 metrov, do tja taboreče pelje urejena gozdna pot.

Bivali bomo v šotorih, ne glede na Robinzonski pridih pa bo na tabornem prostoru v skupnem štabnem šotoru na voljo elektrika, napeljana bo voda (mrzla), postavljena bosta tuš in umivalnik za umivanje (z mrzlo vodo), zagotovili bomo kemične sanitarije.

Kdaj bo Družinski robinzonski vikend?

Prihod je predviden v četrtek, 19. avgusta med 17.00 in 19.00 (takrat bomo imeli tudi prvo skupno večerjo – ta je tudi edina, ki nas bo čakala že pripravljena).

Poslovili pa se bomo v nedeljo, 22. avgusta po kosilu.

Kaj potrebujemo za Družinski Robinzonski vikend?

Na kratko: otroka oziroma otroke in sebe 🙂

Resno pa je osnovni seznam opreme,ki res ni obsežen, tole:

 • spalka,
 • armafleks,
 • nož (odrasli in dovolj stari otroci),
 • naglavna svetilka,
 • komplet za prehranjevanje (krožnik, skodelica, pribor),
 • 5 m  vrvice debeline 4-5mm in
 • še kakšna malenkost – vse podrobnosti seveda sporočimo prijavljenim pravočasno pred odhodom, z veseljem tudi svetujemo, če boste kaj na novo kupovali.

 

Prijava na Družinski robinzonski vikend 

Na Družinski robinzonski vikend se je potrebno prijaviti – prijavnica je tukaj.

Rok za prijavo je bil 1. avgust 2021, se je pa sprostilo mesto za še eno družino, ki se lahko prijavi še do petka, 13. avgusta 2021.

(Družinski robinzonski vikend bomo izvedli, če bo prijavljenih skupaj vsaj 15 oseb, sprejmemo pa lahko okrog 20 ljudi oziorma kakšnnega več tudi po dogovoru. Zato se splača prijavit čim prej :))

 

Cena in pogoji plačila:  

Cena vikenda je 130 EUR na odraslega, za prvega otroka 120 eur in za drugega ter vsakega naslednjega otroka iz iste družine pa 110 eur

Za prijave do vključno 10. julija ponujamo 5% popusta na navedene cene.

Cena vključuje stroške nočitev, prehrane in programa, ne zajema pa stroškov prevoza (slednjega organizirate sami).

Na podlagi vaše elektronske prijave vam bomo poslali račun in navodila za plačilo, prijava bo potrjena šele ob prejemu plačila.

V primeru, da bomo primorani odpovedati izvedbo Družinskega robinzonskega vikenda v Bohinju zaradi morebitne ponovne razglasitve epidemije/spremembe pogojev za izvedbo, vam bomo seveda vplačane zneske vrnili. Zadržali bi le 25 EUR na prijavo (za družino, ne posameznika), da pokrijemo manipulativne stroške.

Dodatne informacije:

Matjaž Švegelj: matjaz.svegelj@taborniki.si in 040 213 479.

Osnovne informacije o COVID-19: Okužba z virusom SARS-CoV-2 lahko povzroči koronavirusno bolezen 2019 oz. COVID-19. Inkubacijska doba (čas med okužbo in pojavom bolezni) je lahko do 14 dni, povprečno približno 6 dni. Bolezen se najpogosteje kaže z znaki/simptomi okužbe dihal, to je s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80% okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Pri otrocih je potek bolezni praviloma lažji, tveganje za težek potek in zaplete pa se poveča pri starejših (zlasti starejših od 60 let) in osebah s pridruženimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, jeter, ledvic, sladkorna bolezen, imunske pomanjkljivosti ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje. Okužba s SARS-CoV-2 se med ljudmi prenaša kapljično, z izločki dihal. Za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Okužba je možna tudi ob stiku s površinami, onesnaženimi z izločki dihal. Za preprečevanje okužbe je tako najpomembnejša dosledna higiena rok in kašlja. Podrobna navodila za preprečevanje okužbe in več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravjehttps://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci