Prostovoljci smo srce taborniške organizacije

Taborniški prostovoljci načrtujemo in izvajamo program za mlajše tabornike, letno opravi posameznik okrog 500 prostovoljskih delovnih ur.

Taborniška organizacija je ena izmed največjih mladinskih prostovoljskih organizacij v Sloveniji.

Naša posebnost je način dela – taborniški pristop. To pomeni, da znanje in spretnosti pridobivamo skozi izkušnje, v varnem okolju majhnih skupin. V skupinah so enako stari taborniki, vodijo jih vodniki – mladi, a izkušeni prostovoljci, ob podpori odraslih tabornikov. Taborniki imamo svojo prisego in zakone ter živimo v skladu z njimi. Naše delo sicer poteka po programu, a so vse aktivnosti organizirane tako, da lahko ob skupnih ciljih taborniki sledimo svojim interesom in ob tem osebnostno rastemo, najraje pa jih izvajamo v naravi, ki je naša učilnica.

Srce našega delovanja smo prostovoljci, stari od 16 do 29 let (in še kakšno leto več, saj velja: “Enkrat tabornik – vedno tabornik.” :)) Prostovoljci pripravljamo in izvajamo aktivnosti za mlajše tabornike ter tako skrbimo za celovit razvoj vseh posameznikov, za učenje v naravi in za odgovoren odnos do okolja, vključno z lokalno skupnostjo in širšo družbo. Ob tem spoštujemo taborniške vrednote, med katerimi ima posebno mesto prav prostovoljstvo.

V naši organizaciji je več kot 2400 taborniških prostovoljcev, ki v povprečju opravijo kar 500 prostovoljskih ur na leto. Če bi skušali te ure ovrednotiti s finančno vrednostjo*, pomeni to za do 6.500 eur na leto. A tabornikom več kot ta materialna ocena pomeni to, da s svojim delom vsak dan ustvarjamo boljši svet.

Več o taborništvu si lahko prebereš na povezavi.

*Pojasnilo: Vrednost ur je ovrednotena skladno z določili Zakona o prostovoljstvu, ki v 23. členu določa vrste prostovoljskega dela, in podzakonskega akta, Pravilnika o področjih prostovoljskega dela in vpisniku, ki v 21. členu določi ocenjene vrednosti delovnih prostovoljskih ur.