Vsako leto na taborjenje peljemo okrog 3000 otrok

Ocenjujemo, da je bilo v sedmih desetletjih, kolikor neprekinjeno deluje naša taborniška organizacija, na poletnih taborjenjih 210.000 otrok ... Si predstavljaš, koliko noči pod zvezdnim nebom je to? :)

Najbrž večina, ko pomisli na tabornike, pred očmi zagleda jaso ob gozdu, s šotori, jamborom, zastavo in ognjem, okrog katerega so razvrščeni otroci, mladi in tudi malo manj mladi taborniki. Za popolno vzdušje je to ravno v trenutku, ko se dan prevesi v večer, vse pa spremlja zven kitare in tihega petja. Spokojnost, prepletanje narave in vrednot, tisti plemeniti, neotipljivi, a silno močan taborniški duh.

Verjemite, za nas tabornike so ti večeri ob ognju in vse, kar doživimo na poletnih taborjenjih, življenjska popotnica, radi rečemo, da je tabor vrhunec našega leta.

Ocenjujemo, da je bilo v sedmih desetletjih, kolikor neprekinjeno deluje naša taborniška organizacija, na poletnih taborjenjih 210.000 otrok … Si predstavljaš, koliko noči pod zvezdnim nebom je to? 🙂

Zakaj sploh taborimo? Taborniki si prizadevamo za celovit razvoj mladih, zato smo v skupnem programu za naše dejavnosti opredelili vzgojna področja in vsebine, ki jih nagovarjamo s svojimi aktivnostmi. Naš cilj je, da so mladi aktivno udeleženi v svoj razvoj, da imajo priložnost za odločanje in s tem prevzemanje odgovornosti. Čeprav taborniki nismo del formalnega (šolskega) sistema izobraževanja, imamo opredeljena vzgojna področja, ki izhajajo iz našega poslanstva in vrednot. Naša posebnost pa je način dela – taborniški pristop. To pomeni, da znanje in spretnosti pridobivamo skozi izkušnje, v varnem okolju majhnih skupin. V skupinah so enako stari taborniki, vodijo jih vodniki – mladi, a izkušeni prostovoljci, ob podpori odraslih tabornikov. Kako se otrok in mladostnik razvija skozi učni proces pri tabornikih, se velikokrat popolnoma opazi šele, ko med vrstniki obvlada timsko delo, samostojno vodi skupino in obvladuje projekte, kar dandanes spada med najpomembnejše kompetence. Pri tem pa skupinsko delo in močne prijateljske vezi dajejo otrokom, mladostnikom in mlajšim odraslim neprecenljivo izkušnjo drugačnega učnega okolja. Ob vsem si naši člani spletejo široko mrežo prijateljev in znancev iz lokalnega okolja, na nacionalni ravni in navsezadnje z vsega sveta, ko odidejo na dogodke v tujino. Vse pa se začne v vodih, majhnih skupinah, ki delujejo v sklopu taborniških društev. Tabori, ki jih organiziramo čez poletja, so tisti dogodki, na katerih te male skupine otrok in mladih odidejo v naravo in samostojno preživijo več dni (seveda prilagojeno svojim sposobnostim in pod skrbnim spremljanjem mladih prostovoljcev).