Taborniška ropotarnica - polna idej, pa še državno priznanje ima

To je bil naš odziv na prvi val epidemije v 2020: več kot 150 idej in več kot 10.000 obiskovalcev - bili smo doma po taborniško!

Taborniška ropotarnica je projekt, ki je nastal spomladi leta 2020 kot odziv na pričetek epidemije koronavirusa. Z namenom podpore vsem otrokom in mladim smo taborništvo pripeljali domov. Gre namreč za spletno zbirko idej taborniških aktivnosti za otroke in mlade in tudi tiste, ki (še) niso taborniki. Ropotarnica je projekt, ki dokazuje, kaj vse se lahko doseže v zelo kratkem času, če skupaj stopimo taborniški prostovoljci z odlično idejo, motivacijo in voljo. Od prve ideje do tega, da smo konec marca 2020 postavili spletno stran, je namreč minilo manj kot teden dni … In potem smo dihali z njo skoraj dva meseca. Z namenom, da bi z našimi predlogi za taborniško obarvane aktivnosti popestrili čas med epidemijo otrokom, mladim in družinam. Ker tudi takrat, ko se zgodi nepričakovano in je težko, sledimo poslanstvu, da utvarjamo boljši svet. 🙂

Ropotarnica je danes še vedno dostopna na taborniški spletni strani. Nanjo sicer ne dodajamo vsebin z istim tempom kot lansko leto, pač pa usmerjamo pozornost tudi v podporo prostovoljcem v okviru internega projekta Taborništvo na daljavo. Še vedno skrbimo, da taborniški duh tudi v času, ko aktivnosti ne moremo izvajati v živo, ne zamira in da čas preživljamo #domapotaborniško.

Jeseni 2020 smo taborniki za našo ropotarnico na Posvetu mladinskega sektorja prejeli Državno priznanje v mladinskem sektorju za leto 2020, in sicer za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju. Kot je ob podelitvi povedala Eva Bolha, načelnica Zveze tabornikov Slovenije: “Bistvo Ropotarnice je, da smo pripeljali taborništvo domov. Ker smo vse pripravili na spletu, nismo vedeli, ali so naše ideje res dosegle posameznike. Tudi zato nam to priznanje daje potrditev, da je delo naših prostovoljcev priznano in cenjeno, obenem pa motivacija za naprej.”