Bliža se petek, 25. marec, dan, ko bomo na ulice slovenskih mest in krajev ponovno stopili z namenom, da opozorimo na podnebno krizo, hudo okoljsko krizo in posledice podnebnih sprememb, ki še vedno in vedno bolj pretijo naši skupni prihodnosti.

Po treh letih še vedno brez sprememb

Tri leta so naokoli, spremenilo pa se ni še nič. IPCC v novem poročilu poudarja, da “podnebne spremembe predstavljajo tveganje človeški dobrobiti in zdravju planeta. S kakršnimkoli dodatnim prelaganjem ukrepanja na globalni ravni bomo zamudili kratek in hitro umikajoč se trenutek, v katerem si še lahko zagotovimo varno prihodnost.” Znanstveniki so si še vedno enotni. Politiki si še vedno zatiskajo oči.

In mladi še vedno protestiramo. Še vedno zahtevamo podnebno pravičnost. Še vedno zahtevamo prihodnosti. Še vedno zahtevamo, da se začne ukrepati takoj.

Zavedamo se, da to, da smo na ulicah samo mladi, ni dovolj. Kljub zatrjevanju, da bo to prineslo spremembe, lahko po treh letih trdimo, da jih ni. Zavedamo se, da lahko podnebno krizo naslovimo in ustavimo samo združeni. Zavedamo se, da brez vseh organizacij, ki se zavedajo, kaj pomeni pravičnejša prihodnost, tega boja nima smisla biti. Zato v gibanju Mladi za podnebno pravičnost iščemo podporo med različnimi društvi, organizacijami, sindikati in drugimi interesnimi skupinami.

Foto: Mladi za podnebno pravičnost

Kako lahko štrajk podpremo taborniki?

Na vas se obračamo in vas pozivamo, da ta štrajk, štrajk mlajše generacije, za prihodnost, za pravičnost, podprete tudi vi. Skrb za naravo in sobivanje z njo je namreč ena izmed osrednjih vrendot taborništva (zapisana tudi v taborniških zakonih), hkrati pa predstavlja predpogoj za taborniško delovanje in delovanje širše družbe nasploh.

Spodbujamo vas, da se štrajka taborniki in tabornice, rodovi, klubi in družine udeležite v čim večjem številu, kar v taborniških krojih in z ruticami!

Na tej strani lahko najdete ideje za transparente, prav tako pa oblikovane plakate in letake, ki jih lahko natisnete in delite med ljudi.

Kdaj in kje bomo protestirali?

V petek, 25. 3. 2022, se ob 11.55 vidimo na Podnebnem štrajku: PLANET PRED PROFIT! 

Zbrali se bomo na treh lokacijah: 

  • na Kongresnem trgu v Ljubljani,
  • na Trgu svobode v Mariboru,
  • in v Taverni v Kopru.
Foto: Mladi za podnebno pravičnost

Kako lahko o tematiki ozaveščamo mlade?

Na spodnjih povezavah najdete nekaj idej, kako se okoljskih tematik dotakniti prek dela z različnimi starostnimi skupinami:

Ogromno idej za aktivnosti, debate in aktivacijo najdete tudi v izvodih revije Tabor.

Označi svojo udeležbo

Na Facebooku lahko označite svojo udeležbo na dogodku, nanj povabite prijatelje in znance ter tako širite vest o podnebnih protestih!

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci