Taborniki ustvarjamo boljši svet že 70 let!

Praznovanje naše 70. obletnice smo tekom celotnega leta 2021 obeležili s številnimi dogodki.

Leto 2021 je za člane Zveze tabornikov Slovenije minilo v znamenju obeleževanja naše 70. obletnice. Praznovanje smo tekom celotnega leta obeležili s številnimi dogodki: izvedli smo 7 dni za okolje – za naše najmlajše tabornike smo pripravili poseben plakat z okoljskimi nalogami in izzivi, za prostovoljce pa smo pripravili okoljsko videoteko z zbirko številnih filmov na temo okolja ter pogovore s taborniškimi in zunanjimi govorci, ki so nas navduševali s svojim trajnostnim pristopom k vsakdanu.

Taborniki pa poleg življenja v naravi zelo radi tudi priskočimo na pomoč in pomagamo skupnosti. Četrti taborniški zakon pravi, da je tabornik pripravljen pomagati, zato smo se v tem jubilejnem letu 2021 odločili, da organiziramo vseslovensko taborniško krvodajalsko akcijo. Naš namen je bil zbrati simboličnih 70 litrov krvi, ki simbolizirajo 70 let delovanja ZTS in s tem pomagati tistim, ki jo nujno potrebujejo. Akcija se je odvijala med 1. in 10. 6. 2021, zaključni odvzem krvi pa se je potekal 10. 6. 2021 med 7. In 12. uro v Vili Lučka, kjer so taborniški prostori društva tabornikov Rod pusti grad Šoštanj.

Vsako leto 22. aprila taborniki praznujemo dan Zemlje in dan tabornikov! Tradicionalno ga vsako leto preživimo z mislijo na naravo, okoljevarstvo in skupnost. Letos smo za naše člane zaradi danih razmer organizirali spletno srečanje, kjer smo dan tabornikov praznovali skupaj. Začeli smo s prižigom ognja in petjem taborniške himne, nadaljevali pa z osrednjim delom, kjer so se lahko člani udeležili različnih aktivnosti kot so tombola, peka torte iz trenutnih sestavin v hladilniku, okraševanje »Zoom ozadja«, igrali so se tudi različne igre (nadaljevanje pripovedi, ugani kaj, ofto kolaž, …). Po zaključku osrednjega dela je sledilo še spoznavanje taborniških skupin otrok (imenujemo jih vodi), po 21. uri pa so se naši starejši člani lahko udeležili zabave – v odprtih sobah so se lahko pridružili debatam, kvizom, partijam taroka in raznim drugim družabnim igram.

V septembru pa smo našo obletnico praznovali na prav poseben način: 2. 9. 2021 smo se zbrali pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije, v parku Tivoli v ljubljani, in otvorili razstavo. Le-to je ekipa taborniških prostovoljcev in prostovoljk pod vodstvom Veronike Bjelica pripravila v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti. Razstava je bila delno tudi interaktivna, saj so bile na panojih na voljo QR kode, ki so vas povezale s spletnim delom gradiva in z dvema misijama, ki ju je pripravila Urša Novak. Vhod na ploščad pred muzejem, kjer je razstava stala, je bila bogatejša za imeniten pionirski objekt v obliki treh vrhov, ki spominjajo na znak ZTS. Objekt so postavili udeleženci specialističnega tečaja bivanja v naravi pod vodstvom Tilna Krefta. Razstava je bila na ogled na voljo do 10. oktobra 2021.