Taborniki letos praznujemo prav posebno obletnico – obeležujemo namreč 70. obletnico ustanovitve Zveze tabornikov Slovenije, ki deluje že od 22. aprila 1951. Praznovanje bomo tekom celotnega leta 2021 obeležili s sedmimi dogodki – eden izmed njih, 7 dni za okolje, prihaja na vrsto že prihodnji teden, potekal bo od 22. do 28. 3. 2021.

Taborniki preživimo ogromno časa v naravi –  v naravi se družimo, učimo in zabavamo, nenazadnje pa za naravo tudi spoštljivo skrbimo, zato smo se odločili posvetiti enega izmed  letošnjih  dogodkov prav okoljevarsvtvu, osveščanju o primernem odnosu do okolja in deljenju idej in izkušenj na to temo.

V sklopu 7 dni za okolje smo pripravili aktivnosti za vse starostne skupine znotraj organizacije. So pa aktivnosti večinoma zasnovane tako, da jih lahko predlagamo vsem, tudi tistim, ki (še) niso taborniki, pokrivamo tako osnovnošolske otroke kot srednješolce in odrasle. Aktivnosti smo zbrali v naši Taborniški ropotarnici.

Aktivnosti za medvedke in čebelice, najmlajše tabornike

Za naše najmlajše člane so prostovoljci v delovni skupini, ki je snovala vsebino za 7 dni za okolje, pripravili poseben plakat z okoljskimi nalogami – gre za manjše izzive in za spodbude, da aktivno razmišljamo o tem, kako lahko trajnostno ravnamo. Nekatere izmed nalog se nanašajo tudi na vsebine iz nove številke naše revije Tabor, ki izide v petek, 19. 3. 2021, in kjer tudi nagovarjamo isto tematiko. Tako, kot je pri našem načinu dela običajno, smo pripravili tudi  smernice za vodnike, s katerimi želimo vspodbuditi okoljsko obarvana vodova srečanja, bodisi na daljavo bodisi v živo. Ker je naš cilj, da te vsebine dosežejo tudi družine, kjer otroci niso taborniki, so navodila spisana tako, da jih lahko uporabijo tudi starši oziroma drugi, ki bi se teh izzivov želeli lotiti skupaj z mlajšimi osnovnošolci. Vsebino teh izzivov in smernice za izvedbo najdete v Taborniški ropotarnici.

Kaj smo pripravili za gozdovnike in gozdovnice, starejše osnovnošolce

Tudi za starejše tabornike, gozdovnike in gozdovnice, smo pripravili posebne okoljske izzive, ki jih bodo sami ali skupaj s svojim vodnikom izvajali tekom celega tedna. Izzivi so namenjeni predvsem osveščanju o okoljskih problematikah, seznanjanju z alternativnimi možnostmi uporabe vsakdanjih predmetov, ki bi jih sicer zavrgli, in skrbi za okolje okrog nas. Vsi izzivi in ideje so zbrane v Ropotarnici.

Dogodki za taborniške prostovoljce

Za popotnice in popotnike (srednješolci) ter starejše tabornike (raziskovalci in raziskovalke, grče) smo pripravili vrsto aktivnosti, na nekatere izmed njih pa  z veseljem vabimo tudi širšo javnost.

Okoljska videoteka

Pripravili smo zbirko  predlaganih filmov o okolju, skrbi zanj, trajnostnem načinu življenja in podnebnih spremembah. Filme smo zbrali v spletni videoteki v Ropotarnici na tej povezavi.

TabTalks

Taborniki smo posamezniki, ki nas združujejo skupne vrednote, vsi stremimo k ustvarjanju boljšega sveta – a vsak na svoj način, v svojem okolju, s svojo zgodbo. V torek, 23. marca 2021, ob 19.00, pripravljamo dogodek z naslovom TAB TALKS. Dogodek bo potekal online, nanj pa vabimo vse, tako tabornike kot tudi zunanjo javnost. Na dogodku se bodo namreč predstavili 4 govorci – Andrej Rus, Blaž Zupančič, Jure Ausec in Maja Kramar. Vsi štirje so taborniki, ki so svoje življenje prilagodili perečim okoljevarstvenim tematikam in s svojimi dejanji začeli spreminjati svet na bolje. Vsi poslušalci boste lahko iz prve roke izvedeli, kako lahko tudi sami na vsakdanji ravni pomagate okolju in s tem naravi kot eni ključnih vrednot taborniškega življenja. Dogodek se bo v živo prenašal tudi na našem Facebook profilu. Toplo vabljeni, saj se nam nedvomno obeta večer, poln navdihujočih misli in idej. Za dogodek zbiramo prijave.

Taborništvo in cilji trajnostnega razvoja

Drug dogodek v okviru 7 dni za okolje, na katerem se taborniki želimo srečati tudi z drugimi, ki jih problematika zanima, bo namenjen ciljem trajnostnega razvoja. Pripravili smo predavanje z dvema zanimivima gostoma, ki bosta predstavila cilje trajnostnega razvoja (t. i. Agenda 2030, globalni cilji, ki jih za prihodnji razvoj sveta zastavila Organizacija združenih narodov) in jih povezala s taborniškim oziroma skavtskim gibanjem, ter našo vlogo pri doseganju ciljev. Na dogodku, ki bo potekal v četrtek, 25. 3. 2021, ob 19.00, in bo potekal online, se nam bosta pridružila Lucija Tacer, mladinska delegatka Slovenije pri OZN, in Tadej Pugelj, tabornik, ki je trenutno zaposlen tudi pri Svetovni organizaciji skavtskega gibanja (WOSM). Lucija Tacer nam bo predstavila cilje trajnostnega razvoja in svoje delo, Tadej Pugelj pa bo cilje razložil z vidika WOSM. Več informacij si lahko ogledate na Facebook dogodku. Za potrebe lažje organizacije so potrebne prijave. Dogodek se bo v živo prenašal tudi na našem Facebook profilu.

Prepričani smo, da bomo z naslednjim tednom in s 7 dnevi za okolje začeli s čudovitim praznovanjem in da taborniki z vsakim korakom še naprej ustvarjamo boljši svet, že 70 let!

7 dni za okolje je sklop aktivnosti, ki ga je podprl tudi Lions klub Ljubljana, za kar se članom društva še enkrat zahvaljujemo – ponosni smo, da taborniške vrednote presegajo delovanje zgolj naše organizacije in nas povezujejo v sodelovanja s širšo skupnostjo.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci