Šest največjih svetovnih mladinskih organizacij in Svetovna zdravstvena organizacija so sprožili globalni odziv na negativne vplive covida-19 na mlade. Glavni stebri te mobilizacije so financiranje programov skupnosti, vključevanje mladih v rešitve za reševanje problema covid-19 in sklic Svetovnega vrha mladih.

S 14. decembrom 2020 je bila ustanovljena nova svetovna mobilizacija mladih – Svetovna mladinska organizacija za ustavljeno generacijo, katere namen je odziv na pandemijo covid-19 predvsem z idejami in rešitvami, ki se jih spomnijo mladi. Pobudo je sprožilo zavezništvo največjih svetovnih mladinskih gibanj in organizacij skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in fundacijo Združenih narodov. Vodijo jo The big six (Velikih šest mladinskih organizacij): Krščansko mladinsko združenje (YMCA), Svetovno krščansko združenje deklet (YWCA), Svetovna organizacija skavtskega gibanja (WOSM), Svetovno združenje skavtinj (WAGGGS), Zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in Mednarodno priznanje vojvode Edinburškega (MEPI), ki skupaj vključujejo več kot 250 milijonov mladih in njihov skupni namen je podpreti mlade pri vključevanju in oblikovanju prizadevanj za preoblikovanje vpliva pandemije.

Del svetovne skavtske organizacije smo seveda tudi Taborniki. Naš odziv na pandemijo pa je poleg sodelovanja v opisani mobilizaciji zajemal sodelovanje s civilno zaščito, ustvarjanje Ropotarnice ter barvito izvajanje taborništva na daljavo.

Globalna mobilizacija mladih bo vključevala Svetovni vrh mladih v aprilu 2021 in pet milijonov ameriških dolarjev vreden sklad, namenjen podpori lokalnim in nacionalnim mladinskim organizacijam, vključno z nepovratnimi sredstvi za rešitve, ki jih vodijo mladi, in pospeševalni program za povečanje obstoječih prizadevanj. Svoj ponos in zadovoljstvo nad sodelovanjem so izrazili tako v Svetovi zdravstveni organizaciji, kot tudi v vodstvu Velikih šest.

Vodstvo Svetovne zdravstvene organizacije, Velikih šest in mladinske organizacije po vsem svetu pozivajo vlade, podjetja in politike, naj podprejo prizadevanja za globalno mobilizacijo mladih in se zavežejo k naložbam v njihovo prihodnost. Ti ukrepi bodo neposredno podprli mlade, ki se na lokalni ravni ukvarjajo z nekaterimi najnujnejšimi zdravstvenimi in družbenimi izzivi, ki so posledica pandemije.

Medtem ko so neposredni vplivi pandemije na zdravje mladih na splošno manj resni, jih nesorazmerno prizadenejo dolgotrajne posledice pandemije. Takšni učinki vključujejo motnje v izobraževanju, ekonomsko negotovost, izgubo ali pomanjkanje zaposlitvenih možnosti, vplive na fizično in duševno zdravje ter travme zaradi nasilja v družini. Na primer, duševna tesnoba, ki jo povzroča covid-19, je bila ugotovljena pri skoraj 90 odstotkih mladih; zaprtje šol je prizadelo več kot milijardo študentov v skoraj vseh državah; in eden od šestih mladih po vsem svetu je med pandemijo izgubilo službo.

Hkrati mladi spodbujajo spremembe in uvajajo rešitve kot odziv na covid-19, tako da ukrepajo s pomočjo skupnostnih intervencij in prostovoljnih služb, kot so na primer prvi odzivi in ​​dostava hrane in zalog potrebnim. Globalna mobilizacija mladih bo opozorila na nujno potrebo po rešitvah za podporo mladim in izpostavila ključno vodilno vlogo, ki jo mladi igrajo v svojih skupnostih, da bi preprečili učinke pandemije.

Več o Velikih šest lahko izveste tukaj. O Svetovni mladinski mobilizaciji za ustavljeno generacijo pa na tej povezavi.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci